LIDT OM FOTOGREJ OG OM AT SAMLE PÅ ÆLDRE FOTOUDSTYR (UNDER UDARBEJDELSE)

Man kan også fotografere med et sådant plast og blikkamera. Dette er fra Tjekkoslovakiet. Det er slet ikke så ringe som det syner. De AGFA box kameraer som danskerne fotograferede med i 50erne og i begyndelsen af 60erne var det rene møj i forhold til det du ser her. Her var afstandsindstilling. Flere lukkertider. Flere blænder. Optisk søger og x-kontakt.

Det hele begyndte for mit vedkommende da jeg var 10 år gammel. Mine forældre var taget på familiebesøg i Tyskland og vi 3 børn måtte klare os selv derhjemme. Det var ikke noget problem min ældste søster er 10 år ældre end jeg. Vi fik sendt postkort hjem. Far og mor vendte hjem og havde naturligvis gaver med til os unger, men min far havde købt der her bokskamera. Vesttyskland havde lige fået sin egen valuta og Agfa - der levede af at sælge film lancerede dette beskedne kamera. Det var en direkte kopi af et Kodak Brownie. Det morsomme ved det var at man kunne købe det for 4 D-mark, de så skulle indeholde bogstaverne A - G og F i serienummeret.

4 D-mark kostede herligheden. Den brændte jeg meget varm på. Det var monteret i en lædertaske med lang bærerem. Min far havde købt en forsatslinse til det, så man kunne fotografere på 1 meters afstand med det og også en blitz-pære-holder. Min far sagde han havde købt det fordi han havde glemt sit apparat og ville have nogle billeder med hjem.

Når han nu ikke skulle bruge det mere  - kunne jeg så ikke få det?

Jo, selvfølgelig.

Men først må du lære at bruge det. Den var jeg med på. Ser du sagde min far - det her er et utroligt simpelt kamera, men bærer man sig klogt ad, så kan du få billeder af en rimelig kvalitet med det. Så nu må du lære de vigtigste fotoregler. For det første må dine billeder ikke være over- eller underbelyste. Nu skal du se - jeg har en paptabel her, når du svarer på alle spørgsmålene når du frem til om der er for lidt eller for meget lys. Du har kun to blændere at gøre godt med og så kan du selvfølgelig købe en langsom eller en hurtigere film. Når det er sommer skal du købe den langsomme film og det modsatte om vinteren og ved blitzoptagelser.

Hovedreglen er at du skal have solen i ryggen - sådan lidt skråt fra siden - sådan begynder du. Du kan også fotografere direkte mod solen, men så må solens stråler ikke direkte ramme objektivet - du kan skygge med en hånd sådan her eller en avis i hånden - eller en hat (min far gik med hat).

Husk du skal belyse efter skyggerne og fremkalde efter højlysene. Brug altid stativ, man kan ikke holde kameraet stille på en 1/25 sek., men du kan lade det stå på en bord, en stol eller støtte dig op ad en væg, et træ eller noget helt andet. Brug også trådudløser. Hvis du vil fotografere en gade om natten så kig i tabellen. Nå skal du belyse i 30 sekunder, jamen så gør du det. Lad det stå på et stativ, brug trådudløser og sæt det på tid. Det er bedst at tage nattebilleder inden solen går ned - sådan en halv time før. Stil dig så ingen kan se dig og lad bare folk gå forbi - de kommer ikke med på filmen medmindre de står stille. Gør de det så hold en hånd foran linsen indtil de forsvinder og eksponer videre.

Ved portrætter skal sørge for at skyggen fra næsen ikke når længere ned end halvvejs til overlæbens kant. Husk at lyse skyggerne op ved at lade sollyset reflektere ind i skyggerne. Du kan komme staniol på et stort stykke pap fra en papkasse. Du kan lave flere af disse reflektorskærme. Har du ikke andet - så lad nogle holde en hvid dug op for dig som reflektorskærm.Du kan også lade den portrætterede læse i en avis eller en bog så lyset reflekteres op i ansigtet.

Husk dine billeder skal fortælle en historie. Er der ikke nogen historie så lad være med at tage noget billede. Skul du fotografere personer så lad være med at stille dem op på rad og række og lade dem glo ind i apparatet. Bed dem i det mindste at se på hinanden i stedet for at se på dig. Et eksempel: du vil fotografere dine legekammerater. Tag din cykel og lad en pumpe baghjulet (bare lade som om) - lad en holde styret og lad de andre se på.

Vil du fotografere gode billeder af dine kammerater så gør sådan. Tag en almindelig stol med ryglæn og sæt den udendørs på en græsplæne og en neutral baggrund. Bed en sætte sig og dreje sig halvt om så den ene arm hviler på stolens ryglæn, men benene skal vende direkte bort fra dig. Du skal gå tæt på - brug forsatslinsen.

Er der mere endnu - ja, det kan du tro, men nu får du et par film og så hjælper jeg dig på vej.

Sådan begyndte jeg. Min far havde en fremkaldertank, nu var det bare at købe en flaske Rodinal, et færdigblandet fikserpulver og lidt eddikesyre og ikke mindst skaffe noget sulfo hos farvehandleren (bare en lille bitte flaske). Så fremkaldte vi selv filmene. Vi havde ikke noget mørkekammer, men min far lærte mig at tage en jakke omvendt på - stikke armene gennem ærmerne så jakkens rygstykke var på maven. Den var et skjold mod lyset. Så lagde man sig på knæ ved en seng. Placerede kamera og fremkaldertank under dynen som man bukkede ind under i begge ender og så dækkede man til med en ekstra dyne og et tæppe, hvis man havde det. Hvis man ville være helt sikker så ventede man til det var nat og udførte operationen i et bælgmørkt værelse. Så stak man hænderne ind under dynen. Jeg har brugt denne metode hele mit liv og det er aldrig gået galt en eneste gang.

Så kom en længere forklaring om gamma og hvordan man kunne styre den. I starten var det hele dog standard. Husk sagde min far. brug den samme filmfremkalder og det samme filmmateriale hele livet igennem ellers lærer du aldrig materialet at kende til bunds. Du skal ikke lade fotohandleren fremkalde din film - han kører det hele gennem den samme suppe, hvis du endelig gør det - så lad først filmen fremkalde og se så på negativerne og bestil så de aftryk du vil have.

Men du skal ikke til en fotohandler. Det er så nemt at lave aftrykkene selv. Det var det - vi klarede os med en rød pære, tre små emaljeskåle (vi kunne også have brugt tre dybe tallerkerner) en klapramme og nogle pakker 6x9 kontaktpapir (klorsølv ikke bromsølv) et par pincetter - en kasse til at gemme fotopapiret når vi belyste klaprammen med en bordlampe. Vi lavede det hele på spisebordet om aftenen i stuen om vinteren. Vi havde fotopapiret så kort tid fremme, at lyset udefra ikke slørede fotopapiret.

Sådan kom jeg i gang - og jeg har fortsat lige siden - det bliver om nogle måneder til hele 59 år.

Sådan et har jeg aldrig haft - den er lige så elendigt som blikkassen ovenfor, men foto-Børge fra medborgerhuset har fortalt mig, at hans fotokarriere begyndte med en sådan plastindretning. Den kunne tage hele 12 billeder i formatet 6x6 cm. Det var et ynkeligt lille format til kontaktaftryk, men så kunne man jo forstørre.

Det var lige netop disse 2 kameraer hele danmarks almindelige arbejderbefolkning fotograferede hinanden med i fest og glæde.

Når man tager en stak gamle negativer fra den gang - så er det faktisk utroligt hvad man kan trylle frem af negativerne i et fortørrelsesapparat eller i en negativscanner. Husk at redde din families gamle negativer inden det er for sent. Det er dine rødder og din livshistorie.

Jeg kan anbefale dig at gå ned i medborgerhuset og få hjælp af Hans Jørgen og Knud.

En dag kom en ven af huset forbi med en sådan her til mig. Han havde fundet den i en affaldscontainer i Frølunde. Jeg tror det er en Afga Isolette II. Et rimeligt kamera og 1.000 fold bedre end boksen og Clacken.

Så kom der lidt flere penge blandt folk og man opgraderede til en sådan Agfa Isola - det er samme surdej som ovenfor.

 

 

 

Denne her Contessamat SE var i en klasse for sig af 35 mm småbilledkamera at være. Det havde indbygget skarphedsindstilling og belysningsmåler med automatik. Det var gennemført kram og så var det udstyret med en Tessar optik.

 

 

 

 

Et af mine kameraer. Dette er en ukrainsk kopi af det verdensberømte Contax 35 mm kamera med Zeiss optik. Russerne tog hele Zeiss fabriksanlægget fra Dresden og Jena i østtyskland til kamerafabrikation og fremstilling af optik og trillede det hele til Kiev som krigsbytte. Trillede og trillede er så meget sagt fordi afstanden mellem skinnerne var en anden i Ukraine end i østtyskland så man måtte omlæsse hele udstyret undervejs.

Det her er faktisk en Contax III med en Sonnar f2 50 mm.

På den måde fik de kommunistiske lande gavn af krigsbyttet. Hele befolkningen kunne nu få et topproffessionelt kamera til en billig penge. Jeg kan fortælle dig at amatørfotografering af samme grund var den helt store dille i østlandende og i Sovjetunionen. Herhjemme gik og fotograferede arbejderne med den der elendige boks-blik-kasse og hvad havde arbejderne så i de hæslige kommunistlande. Ja, det var lidt flere boller på suppen og der var ingen der skulle score kassen på befolkningen.

Hvorfor flyttede man dog fabrikken kan man spørge. Jo forklaringen er den ganske enkle, at englænderne og amerikanerne ikke undte deres allierede sovjetunionen noget udbytte af krigen. Derfor tæppebombede man Dresden og omegn i krigens sidste dage helt uden grund. Byen blev fuldstændig pulveriseret, men personalet i Dresden og i Jena havde bragt alle vigtige ting i sikkerhed, men fabrik var der intet tilbage af og hele byen var lagt i pulver - derfor tog man det med til Kiev og startede op der. Kiev var en uddannelsesby for ingeniører og her havde man ekspertisen.

Det originale kamera kostede det samme som en Ford-bil da det kom frem. Det ville i vore dage svare til 135.000 kr.

Kiev - Kiev-4

Her er en prisliste fra U.S.A. fra 1938. Bare se hvad en Sonnar optik løb op i.

Kameraet havde sin storhedperiode under olympiaden i Berlin i 1936. Nu havde tyske fotografer verdens mest lysstærke optik og sammen med den hurtige lukkertid (1/1000 sek.) kunne de nu tage sportsbilleder under ringe lysforhold og dermed på sportsfotoområdet ligge i topklasse.

Det morsomme ved den historie er, at den optik man anvendte dengang stadig er i brug.

Den nøjagtige kopi - det er rent teknisk en kopi, men produceret med de samme værktøjer og 100% efter originalen, har jeg købt brugt for 50 kc eller 10 danske kroner engang i halvfemserne i en lille butik ude ved TV-tårnet - kaldet Stalins pegefinger - i Prag i bydelen Zizkov. "Jeg vil ikke garantere for, at det virker, sagde fotohandleren, men det er jo så et samleobjekt." - "Nå, men så giv mig lige den Zeiss optik og den Jupiter optik, der ligger der ved siden af med i købet." - tænkepause - "OK, men så skal du slippe med - skal vi sige 100 kc?" - "Top!"

Apparatet fungerede, men jeg skilte det ad og rensede det alligevel. Højeste lukkertid er 1/1000 sek og lukkeren består af et bånd af metallameller der kører forbi filmen under eksponeringen - så lukkeren er meget vanskelig at reparere og er det svage punkt og optrækket på knoppen til venstre foroven kræver virkelig fingerkræfter, fordi man både skal spole filmen frem og stramme en kraftig fjeder, der skal kunne trække hele det her metalgardin frem og tilbage. Filmen ruller fra en kassette til en anden - så man skal ikke spole tilbage - hele kameraet skilles ad i to halvdele - en øvre og en nedre, der låses fra hinanden med to drejelåse - og så kan man få filmen ud. Da man ikke kan få 135 småbilledfilm i sådanne kassetter mere, måtte jeg bygge systemet om ved at lave en løs opsamlerspole af indmaden fra en kasseret filmkassette - det krævede lidt savearbejde og finmekanisk snilde. Det lykkedes. Det er faktisk ret smart, at man ikke skal bruge tid på, at spole filmen tilbage. Jeg fylder selv film på kassetter og det giver mig omkring et par og fyrre billeder på en strimmel. Cellerne der måler lyset bliver også gamle og ophører med at fungere - heldigvis kan man købe løse stykker og save til og lodde på. Største lysstyrke er 1,8f/53mm - her er det monteret med 2f/50mm (men der findes også 1,5f og nogen siger 1,2f optik) - afstandindstillingen er så præcis, at man opkøbte kameraerne i England, så de kunne anvendes til afstandbedømmelse i RAF bombemaskinernes bombesigter under den anden verdenskrig. Det består af 2 koblede spejle i hver sin ende af kamerahuset og er i sin idé en genistreg og blev da også patenteret.

Hele kameraet er et stykke finmekanik i topklasse. Den ukrainske finish kunne dog have været betydeligt bedre. Når jeg lader folk holde kameraet - der intet ved om sådant udstyr - udbryder de spontant: "man kan mærke det er kram!"

Optikken er fremstillet specielt til dette kamera og bajonetfatningssystemet er helt specielt, så man kan skifte på sekunder uden at skrue - det udelukker dog brug af anden optik.

Da jeg kom hjem med det, tog jeg på en praktisk afprøvning i Korsør og tog billeder alle steder i byen - også da mørket faldt på - jeg blev lidt tørstig og gik på værtshuset lige ved siden af Home på torvet. Der sad nogle mænd i 35-40 års alderen ved baren. Jeg sad og drak øl, mens jeg samtidig tog snapshots med det, med den for hånden værende belysning. Jeg lod det blot stå på bordet helt ude ved kanten som her. Pludselig kom en af dem over til mig. "Hvor søren har du fået den Contaflex fra?" - så var min dag reddet.

Det er et fantastisk småbilledkamera med en utrolig skarphed og linieopløsning, når det bliver ladet med en ADOX KB14 film. Det er mit bedste i min store samling i 35mm klassen med udskiftelig optik.

En Leica kopi fra Kiev.

Her er mit japanske Yashica Mat 124G - G for guld kontakter.

Det er et såkaldt dobbeltlinse kamera i formatet 6x6 cm. Linsen er en licenseret kopi af den verdensberømte Tessar linse. Det er fuldt ud i klasse med et Rolleicord eller et Rolleiflex. Det her er topmodellen og hele lukkeroptrækket er i messing og ikke i plast. Kameraet er bygget sådan, at det kan tage rullefilm i en sådan længde, at der er 24 optagelser på en rulle. Det er møjbesværligt at skifte film i under åben himmel, men det store negativformat og kvalitetsoptikken sikrer topkvalitet. Endvidere er søgersystemet hele hjertet i dette kamera, man ser faktisk det der kommer på negativet. Jeg har købt mit under et besøg i Tjekkiet. Det er billigt i dag, hvor ingen fotograferer med noget sådant mere, men det kostede mig selv som brugt en bondegård. Jeg har aldrig fortrudt købet. Det anvender 120/220 rullefilm. Dem kan jeg købe i Prag - her i landet kan de ikke opdrives. Jeg foretrækker Ilford eller Fomapan film (fabrikken ligger i Hradec Králové i Tjekkiet og jeg har tit været i forbindelse med den), når det skal være sort/hvid. Udvalget af farvefilm er desværre yderst begrænset. FotoSkoda (indehaveren hedder Milan Skoda) har en stor butik i den tværgående gade Vodičkova 37, Praha 1 til Vaclavske Namesti. Her myldrer det med fotonørder som mig og du kan købe næsten alt og vælte dig rundt i brugt udstyr.

Jeg giver dig lige lidt info om Foma - firmaet blev grundlagt i 1921 og deres produkter er i absolut topklasse og så til helt andre og lavere priser her end du er vant til.

 FOMABOHEMIAspol. s r.o., 501 04 Hradec Králové, Czech Republic
phone: +420 495 733 210,+420 495 733 111
fax: +420 495 733 376, +420 495 733 389
e-mail: foma@foma.cz
www.foma.cz


Der var et hav af forskellige modeller. Mit blev produceret omkring 1987 og var sidste skud på stammen.

 Billeder optaget på en langsom film har en utrolig opløsning og et helt fantastisk spil i mellemtonerne. Her kan man lave billeder på 1 meter x 1 meter uden mindste problemer.

Jeg havde for en hel år siden en sigende oplevelse med det her. Jeg gik inde i klosterhaven ved Vaclavske Namesti i Praha. Min kone hjalp míg med at skifte farvefilm i kassen. Der sad et ungt par på en bænk og iagttog os. Pludselig siger den unge pige til sin fyr: "Se dem der, hvad er det dog for noget antikveret bras de fotograferer med!" - "Knyt sylten!" - sagde den unge mand "Det par der er topproffer og de anvender et af verdens bedste kameraer".

Senere samme dag gik jeg ude på pladsen med et stort stativ og fotograferede arkitektur. Kodak havde et stort laboratorium i Smichov og her kunne jeg få fremkaldt mine 120/220 farvefilm og lavet forstørrelser fra dag til dag til en ganske rimelig pris. Det gjorde, at jeg hurtigt komme til at se resultatet af mine anstrengelser og lave korrektioner. Jeg anvendte også et fotolaboratorium i på Starométske Namesti til sort/hvide optagelser.

Jeg var en aften i jazzklubben REDUTA i Narodni og tog en masse farvebilleder af en musikerne fra den legendariske jazzgruppe STEAMBOAT STOMPERS, der havde sin debut i 1968 under det Pragerske forår, som blev brutalt slået ned. Det var den lille Louis - et tilnavn han har fået af gruppens øvrige deltagere, fordi han spiller trompet og bliver drillet med, at være den lille Louis Armstrong. Denne aften spillede han nu på flere instrumenter. Det var især saxofonen han havde gang i.

Vi hyggede os sammen i pauserne og han var slet ikke opmærksom på, at jeg knipsede løs. Han var virkelig glad for, at vi var kommet helt fra Danmark for at se ham.

Næste morgen gik jeg til Kodak laboratoriet. Negativerne var klar nogle timer senere. Sammen med en medarbejder kunne jeg studere det hele i en lyskasse. Jeg markerede udsnit til forstørrelser. Næste eftermiddag var forstørrelserne fremstillet og jeg kunne afhente dem. Der var ingen under 18x24, men de fleste var i plakatstørrelse. Der var en virkelig dygtig mand ved forstørrelsesapparatet og billederne var i topklasse. Senere sammen aften kunne jeg sammen med min kone tage til jazzklubben METROPOLITAN, hvor jeg vidste at hele gruppen optrådte og havde deres koner med.

Mens de sad og drøftede aftenens repertoire lagde jeg lige så diskret nogle store papkuverter på det bord de sad ved. Pludselig blev en opmærksom på kuverterne og tog billederne ud. Stor diskussion og forbavselse. Her var jo billeder af et jazzorkester i REDUTA og sikke billeder, men lille Louis var jo også med. Så gik pråsen op for Louis og han kiggede sig rundt i lokalet og fik øje på mig og min kone.

Vi blev naturligvis inviteret over til konerne og når der var pauser, kom de alle ned og hyggede sig sammen med os. Vi sad sammen med Louis kone. Hun taler flydende tysk, engelsk og fransk og er i det daglige ansat i Prags Informations Sentrum (Ha, ha - det er jo det rene PIS). Vi var der til den lyse morgen, men nogle af konerne måtte gå lidt før klokken 4 morgen. De arbejdede på et stort dagblad og skulle distribuere dagens avis.

 Nu ville de også overraske os. De vidste, at min kones yndlingsnummer var Tiger-rag. Det var nemlig hende der havde lært dem at kende, ved deres 30-års jubilæum i 1998 i Malostranske Beseda - en musikklub på lillesiden, hvor min kone og jeg er stamgæster og er kommet i årevis. Pludselig får vi sat drinks foran os. Det er tiger-milk - og så begynder pianisten, der er orkesterlederens søn, at slå nummeret an og de andre falder ind og giver en masse soloer - især lille Louis, men også deres scat-sanger Tony holder sig ikke tilbage. De måtte egentlig slet ikke spille dette nummer i Metropolitan fordi stedets husorkester havde det som kendingsmelodi, men det kunne man ikke tage sig så tungt, når nu min kone skulle glædes.

De gange vi har været til Ballerup Festival, i Baghuset sammen med Praha 10 foreningen eller med Dansk Tjekkisk forening til sammenkomst eller til byfestival i Vordingborg og de har optrådt har de altid pludselig afbrudt det hele og fortalt, at nu kommer der en særlig hilsen til en af de tilstedeværende. Så kommer Tiger-rag. Desværre er årene gået. De er kommet op i alderen og flere har været ramt af svær sygdom og er ikke mere. Heldigvis har en del af deres sønner taget over og man har fået en ny scat-sangerinde Eva.

Nå, men tilbage til Vaclavske Namesti. Pludselig kom en ældre mand hen til mig og sagde på tysk: "Jeg kan se, at du har forstand på fotografering. Kunne jeg få dig til at tage nogle billeder af mig og min kæreste med mit nye kamera?" - "Ja, naturligvis" - sagde jeg. Jeg fik taget billederne og det ældre par måtte følge mine instruktioner nøje. Så kom han tilbage for at hente sit kamera. "Ved du hvad sagde han, jeg har været udviklingsingeniør hos Agfa - og tro det eller lad være - jeg gik her på pladsen omkring 1940 og lavede optagelser lige som dig og også natoptagelser. Det var altsammen med Agfa´s nye farvefilm og jeg skulle afprøve materialet for Agfa. Jeg var ganske ung dengang." Tænk det var bare sådan et tidsspand på 65 år. Jeg blev forbavset over, at hans kamera var et af verdens kostbareste digitale af slagsen.

Her lige en skitsetegning af søgersystemet.

Det er så dyrt fordi man skal bruge 2 stk. ens optik - til gengæld har man verdens bedste søger og man kan hele tiden se motivet også når man trykker af. Luppen der lige kan klappes op gør, at man kan indstille knivskarpt og det er fantastisk, at man kan vurdere skarpshedsdybden. Det er prof udstyr. Man bliver bare så træt af at slæbe rundt på det. Jeg har også en hel del Tjekkiske apparater med ekstraudstyr af sådanne Twin-Lens apparater. Man kan også få en indsats til filmholderen og til søgeren, så man kan bruge 35 mm småbilledfilm. Det kan bruges, men er lidt "fjolleri". Jeg har en sådan indsats til mine MEOPTA kameraer.

Billedet i søgeren er vendt horisontalt, men det vænner man sig hurtigt til, det vil sige at venstre er højre og omvendt. Der er også et system med en lup til at kontrollere skarpheden med, den kan klappes ned og op. Man klare sig uden stativ i de fleste tilfælde. Det hænger jo på mavsen og det er en god støtte. Endelig - og det er det bedste - kan man lade det hænge ned langs siden, montere en lang trådudløser og så kan man skyde, uden at nogen lægger mærke til det. Det er fortrinligt til at optage hjemløse, der sover på bænke og gader og banegårde om natten og børn med. Sådan noget kan man ikke fotografere, så det bliver ægte, hvis det opdages. De hjemløse bliver flove og generte og vifter en bort med en hånd og så skal man ikke fotografere og krænke. Børn bliver krukkede og unaturlige, hvis de ved hvad der sker og især, hvis du er så dum at vise dine optagelser til dem. Jeg har brugt det til at tage levende mennesker på gader og stræder - selv om jeg stået et par fra meter dem, har de ikke anet at de blev fotograferet. Det er måden til at få virkelige billeder i kassen på, der viser hvordan vi mennesker er i livets mange dagligdags situationer og billederne skal være friske, realistiske og fortælle en sand historie.

Jeg har nogle gange haft det med i Prags zoologiske have. Der skal man ud en lørdag, når børnene myldrer rundt. Der er altid et arrangement eller flere for børnene. En lørdag var det en masse sponsorer der havde sponsoreret underholdningen. Nu fortalte man børnene oppe fra scenen, at der var en tegnekonkurrence og at der var præmier til alle. Børnene kunne få alle de tegnematerialer de skulle bruge og opgaven var at tegne et dyr fra haven. Ungerne gik i gang - en lille pige bad efter et stykke tid om et ekstra ark papir noget senere om endnu et. Så var tiden løbet ud - alle kom på scenen, så vi kunne få præsenteret tegningerne. Det blev den lille piges tur - hun bad lige om lidt hjælp til at holde, for hun havde hele 3 tegninger. De blev holdt op med hjælp fra værten og viste sig at være en giraf, der strakte sig over hele 3 ark papir på den lange led. Den historie har jeg i en billedserie i sort/hvid optaget med kassen ovenfor. Behøver jeg at fortælle at hun fik et kæmpebifald af alle de andre børn. LEGO som har en fabrik hernede havde sponsoreret en hel del af præmierne og ungerne slæbte af sted med store kasser med legoklodser i. Alle fik præmier - også de mindste som ikke havde deltaget.

Sidst jeg var herude skulle børnene tage deres hund med og vise hvad den kunne. Det var umuligt at få ordentlige billeder af, hvis man ikke skulle forstyrre det hele.

Der er så meget andet man kan få i kassen og så er det godt lige at have et lille digitalt i lommen. Her en ambulance der er blevet krøllet i blikket. Vi er på vej til sporvognen i Prag og den er ikke helt uskyldig i ulykken. Der skete ikke noget alvorligt og ingen kom til skade, men det flød med knuste spejle og blikstykker, hjulkapsler og også et par hjul. I gaden der går på tværs og som er en smal hovedgade kører flere sporvognlinjer i begge retninger. Gaden vi står på er en hovedtrafikåre. Når en sporvogn standser må bilerne ikke køre frem og blokere kørebanen for passagererne og bagfra kommende sporvogne skal vente med at køre frem til den forangående trafik er afviklet. De gør de ikke - så går bilister agurk - eller i dette tilfælde en ambulance der skal over til hospitalet på den anden side af floden. Den overhaler sporvognen og det må den gerne, men så er der lige en bilist der har møvet sig udenom i den anden side, hvor nu 7 sporvogne holder i rumpen på hinanden. Så kan det kun gå galt.

Så er vi nået op på 2799 besøgende i Zoo denne dag. Jeg betaler kun 1kc for at komme ind fordi jeg har mit id-kort og er en gammel fattig pensionist.

En stor del af haven blev oversvømmet og ødelagt for nogle år siden, da floden gik over sine bredder. Det har jeg også billeder fra, men det er så trist - så det vil jeg ikke vise.

Haven eksisterer kun fordi nogle sponsorerer den og mange biologer tager en tørn herude. En sådan have er faktisk en del af landets undervisningssystem, men sådan er der en masse politikere der ikke ser på det.

Prag er ikke nogen børnevenlig by. Tager du mindre børn med skal du virkelig sætte dig ind tingene - der er Tivoli i byen ude ved Vystaviste, masser af parker, svømmehaller, udsigtstårne (Petrin og TV-tårnet) og flere andre børnevenlige ting. Zoologisk have er en af de bedste ting for børn der kommer til byen.

Teknisk museum og den kunstige mine er også børnevenligt, men det er for tiden ved at undergå en kæmperenovering og er for tiden lukket.

For de lidt større børn kan man besøge flymuseet i Kbely (udtales kæh-bælli)- det er gratis og bestemt turen værd også for voksne. Tag med Metroen og bus derud.

Jeg anbefaler altid børnefamilier at holde ferie ved floden syd for Prag. Her kan du leje en hytte i et af de gamle folkeferiecentre fra kommunisttiden, købe mad for små penge og børnene kan bade i og sejle i kano på floden - det hele for meget små penge.

Jeg har kun fået gode tilbagemeldinger. Så kan man herfra tage med bus eller tog til Prag. Tjekkiet er udbygget som cykelturismeland og det kan bestemt også anbefales, hvis børnene er store nok til en tur på mountain-bike og er i form til det. Man kan leje cyklerne.

Børnene skal vise hvad hundene kunne. Det gik i kaos, men alle tog det med godt humør. Det er ikke til at styre sådan noget.

Det skyldes simpelthen at hundene er mere interesserede i hinanden end i noget som helst andet.

Der er FM radiostation i PRAG der hedder COUNTRY RADIO - den bliver aflyttet af rigtig mange. Her bliver lytterne i ugens løb orienteret om, hvad der sker herude af ting om lørdagen i ZOO. Det er en massiv markedsføring. Noget af det bedste herude, at dyrepasserne fremviser deres dyr. De rider eksempelvis på elefanterne. Elefanterne lystrer og reagerer på deres navne og viser hvad de kan.

Der er en svævebane herude. Det skyldes at haven ligger på en skråning herude i Troja ved flodens øvre slyng. Det er noget af en tur at gå op til toppen, men det er man nødt til hvis man ikke tør at køre med banen og vil se girafferne. Banen er 700 meter lang. Mit kort til den integrerede transport til Prag og omegn, gælder også til denne bane. Jeg har dog aldrig kørt med den. Min viv tør ikke stige op i den.

Gifafferne går i moderne bure udformet som en savanne og du kan gå og se dem ind i øjnene, mens de smiler til dig. Haven er supermoderne og nok en af de bedste i europa.

Alle priser på is, sodavand, øl og vand og mad er så små, så selv en børnefamilie med flere børn ikke bliver flået. Prøv du en tur til København og til Tivoli med et par børnebørn - så bliver du flået, så du kan mærke det. Man kan tage herud med sporvogn og bus og det er der ingen ben i, man kan også sejle herud eller tilbage med båd. Du kan ikke nå det hele ved et besøg - så meget er der. Og så er der underholdning om lørdagen det meste af dagen for børn og voksne.

Der er også en botanisk have herude i området. Lige ved siden af ZOO ligger et smukt slot med en pragtfuld have til. Her kan man bare gå en tur, men man kan også se slottet indvendig.

Vi er ofte taget herud blot for at sidde og sludre og drikke øl. Vi er også gået hele vejen herud langs med flodens nordside. Der er en herlig park på sydsiden af flodens nordlige slyng. Her ligger som allerede nævnt et Tivoli og så er der store udstillingshaller, hvor der altid sker noget. Man kan også tage herud om aftenen om se "et dansede springvand" med farvet lys og dansere og klassisk musik. Der ligger også flere teatre herude. Vi har set musicalen POPELKA - Askepot og POMADA - Grease i Pyramideteateret.

Vi ventede og ventede og ventede på at de her lyserøde tøser i hvide støvler skulle danse noget go-go eller hvad ved jeg oppe på scenen. Jeg tror hundedressuren var kokset helt ud - så det her ikke kunne komme i gang. Jeg spurgte dem hvad de skulle - de var lige så desorienterede, men så begyndte de at gå rundt og dele nogle pjecer ud for det firma, der havde sponsoreret dem. Det var noget med hunde- og kattemad. "Så kan de ikke undgå, at betale os honorar" - sagde de.

(foto: seidel - copyright)

Den gyldne tiger "U Zlateho Tygrá". Du kommer tæt på dyrene herude og der sker hele tiden noget om lørdagen. Her er den ved at æde en tilskuer, der er kommet for tæt på. Her er den iført camouflagetøj.

Den bengalske tiger lever i indien og i kina og opholder sig i en sådan tør junglegræsvegation. Man taler i camouflageteknikken til militære formål direkte om tigercamouflage.

Jeg har taget dette billede med for at du kan se en pote med klør. PAS PÅ ikke at komme i kløerne på sådan en. Din lille søde missekat er direkte i biologisk familie med denne her og har de samme medfødte rovdyrinstinkter.

Det her er bare naturens orden. Bemærk sener og muskulatur og de effektive kløer. Nu mangler den bare et bid med sine sabeltænder i en af halspulsårene så iltforsyningen til dyrets hjerne afbrydes og dyret mister bevidstheden indenfor 10 sekunder og indenfor 1 minuts tid er byttedyret dødt og kan nu flås ved hjælp af tænder og et yderst effektivt griberedskab i form af klør snart fortæres. Den er født og skabt som en dræbermaskine og indgår som et led i naturens vildpleje, hvor de svageste går til grunde for at det hele kan udvikle sig på en sund og naturlig måde, så ikke det hele degenerer og går til grunde. Man kan selvfølgelig også overbide rygmarven og lamme dyret.

Er der noget som en fælles ydre fare der bringer samhørighed mellem skabningerne?

 

Her er en af mine mange russiske Zenith modeller - denne er et TTL kamera - optikken er til spionfotos. Det er utroligt billigt brugt. Jeg har flere jeg KUN har givet 50-100 kr. for stykket. Optikfatningen er standard 42 mm så du kan sagtens finde optik på loppemarkeder der passer hertil. Støttestativet er rent salgsgas, men kan lige så godt bruge et stativ. Der er ingen grund til at rende rundt med en sådan potensforlænger. Det hævdes at være leveret til russiske spioner, den køber jeg ikke.

Selve geværkolbefatningen med revolvergreb blev solgt under navnet PHOTOSNIPER.

Her er et fra samlingen. Det er et Zenit 12. Det bliver leveret med et 50mm Industar eller Helios objektiv. Jeg har et hav af optik til det, men her har jeg foretrukket Pentagon linser fra det tidligere Zeiss i Jena (Østtyskland).

Med en 135 mm potrættele - en blitz med computerstyring på en lang sidearm, monteret med et tyndt stykke gaze over og 1 eller 2 slaveblitz er det uovertruffent til at fotografere børn med.

Et ældre HORIZON panoramakamera. Hele optikken bevæger sig under optagelsen.

Det giver nogle optagelser med en vinkel på næsten 180 grader.

Et ældre ROLLEICORD.

Det er en rigtig slider. Jeg har en masse

diapositiver (farvelysbilleder taget med en sådan svend).

Det giver alle tiders billeder på et stort lærred.

Det kvadratiske billedformat er dog lidt sygt.

Et ældre ROLLEIFLEX.

Ved siden af en Sixtomat belysningsmåler.

Jeg har engang tabt et sådan fra kirketårnet  på Kölner Dom ned på kirken.

Disse ROLLEI kameraer var vanvittigt dyre, men der var virkelig kram.

Det er fremstillet af firmaet FRANKE & HEIDICKE.

Jeg foretrækker dog mit YASICAMAT 124G - Det har indbygget belysningsmåler og jeg er især

begejstret for det fordi optikken faktisk er en TESSAR.

Mit er modellen med fremføringsmekanismen - optrækket i messing og ikke i plastic.

Det holder og holder og holder.

Det er et såkaldt spejlreflekskamera og der er alt på som der skal være. Kamerahuset er tungt - det skal et kamerahus være - vejer det ingenting, kan du ikke holde det stille. Ting der blev produceret i sovjetunionen eller i østeuropa skulle ikke som hos os tage hensyn til indbygget forældelse og profit og monopolstillinger på markedet, hvor hvert kamera har sine egne stik og fatninger og elementer af vidt forskellig type - alt var standard - ens gevindsttørrelser så alt kunne bruges sammen, når det kom derfra - og så kostede det en brøkdel af, hvad man blev plyndret for her i landet hos fotohandlerne Optikken blev beregnet ved hjælp af computerprogrammer og viste i afprøvninger at ligge på højde med og bedre end tilsvarende vestoptik. Tænk at kunne købe sådan en svend for 500 danske kroner med 28mm, 35mm, 50mm og 135mm og 260mm optik, når noget tilsvarende kostede 8.000 - 14.000 kr. her i landet.

Der er lige et "aber dabei" eller som vi siger her til lands "en løftet pegefinger" med det her. Det er sådan, at når man trykker på udløseren klapper spejlet op og så kan man i 1/4 sekunds tid ikke se en pind i søgeren, men det går alligevel.

Så har der også været lidt kult og provokation i det fra min side. Apparatet blev selvfølgelig nedrakket som noget kommunistmøj under den kolde krigs usmagelige propandatromme. Fotobranchen var godt klar over, at det her kunne snuppe en masse let profit fra dem. Fotofolket opdagede nemlig lynhurtigt, at det ikke var så tosset endda. Det åbnede også en masse døre, når man var på rejse i østlande - så var man jo nærmest en af dem.

Det korte af det lange var, at det kunne hamle op med kameraer til mange gange prisen for tilsvarende udstyr. Det var tungt og klodset, men så kunne man jo lige nakke en nedgører en skalle med det.

Zenit (Russisk: Зени́т) er et Russisk (og tidligere et Sovjetisk) kamera mærke. Det blev fremstillet af KMZ i byen Krasnogorsk der ligger tæt på Moskva siden 1952 og af BelOMO i Belarus siden 1970. Varemærket Zenit (nogen gange stavet Zenith i europa) er først med 35mm SLR (SingleLensRefleks) kameraer. Der blev også produceret Zorki 35mm kameraer, Moskva og Iskra mellem-format foldekameraer og det berømte panoramakamera Horizon. I 60erne og 70erne blev de eksporteret af Mashpriborintorg til 74 lande. Der var i Sovjetunionen og i østlandene en kæmpeinteresse for fotografering. Det kommer nok bag på de fleste, at disse landes befolkninger fotograferede med teknisk perfekte småbilledkameraer og kvalitetsoptik, hvor vi fotograferede med boxkameraer, der gav en elendig billedkvalitet fordi det hele var så primitivt.

Her nedenfor er faktisk et tilsvarende japansk Asahi PENTAX K1000 - det koster bare meget mere. Det her er dog købt på et loppemarked i Hulby for 50 kr. med standardoptik og og en 80-210mm zoom. Den tidligere ejer har nok måtte slippe 3.000 - 4.000 kr. for det uden optik. Det er også et 35mm TTL spejlrefleks. Det var faktisk Asahi´s billigste model.

Sådan er udviklingen - nu er kostbare ting blevet værdiløse, fordi de endnu ikke er antikviteter. Ingen har interesse for dem. Du skulle vide hvad det flyder med af kostbare smalfilmoptagere på loppemarkederne, som ingen vil eje eller have og som bliver kørt lige på lossepladsen. Jeg er samler, så tingene interesserer mig - der er mange der i årenes løb har foræret mig fotoapparater til min samling, det er apparater som har ligget og samlet støv i skuffer og skabe, er fundet på loppemarkeder eller i affaldscontainere. Jeg er altid glad for at få noget til min samling - min viv ser dog helst det hele kørt bort.

Et russisk Zenith 80 - findes også som Kiev 80. Det er en kopi af det svenske Hasselblad, men optikken er bedre.

I Kiev udgaven kan man købe det nyt med ekstraoptik og digitalt bagstykke for omkring 20.000 kr., men så er det også blevet klargjort. Der er en der handler med det fra en lille lejlighed ude ved Sparta foldboldstadion på Letna højen i Prag. Pas på med dette kamera, man kan nemt købe katten i sækken. Prisen skal sammenlignes med et Hasselblad og så slipper du ikke med dette beløb, men kan godt begynde at bede din bank om et lån.

Et tysk Linhof fremstillet i München. Det er et fagkamera - et TECHNIKA.

Et ældre 6x9 Zeiss Ikon kamera med Tessar og bælgudtræk kan faktisk gøre det bedre eller lige så godt.

Det der er fidusen ved det her stykke isenkram er den, at optikken kan forskydes i forhold til centeraksen både horisontalt og vertikalt, men også forskydes i forhold til azimuthplanet. Herved kan man oprette styrtende linjer og forskyde perspektivet under optagelsen. Som brugt er det slet ikke så dyrt som det ser ud. Det er bare ikke til at holde ud at slæbe rundt på og det kræver næsten altid stativ.

http://da.wikipedia.org/wiki/Perspektiv

Et sådant kamera anvendes primært til arkitekturoptagelser, fordi man kan undgå "styrtende linjer". Det store negativformat er en betingelse, hvis optagelserne skal bruges til illustrationer i store bøger. Selv med den bedste optik og det bedste negativmateriale. En korrekt fremkaldelse og den bedste forstørrelsesoptik. Jeg anvender Meoptas optikker og de er i verdensklasse. Ja, så når man når alt kommer til alt sjældent over en opløsning på mere end 80 linjer pr. millimeter. Billedet bliver aldrig bedre end det svageste led. Kodak fremstiller en sort/hvid negativfilm til tekniske formål. Den kan ved korrekt behandling også anvendes til almindelige optagelser. Den er næsten uden korn og har en opløsning på 1600 linjer pr. millimeter, men det hjælper jo ikke, hvis kameraets optik ikke overstiger 80 linjer (det gør kun den bedste og det endog ved en ganske bestemt blænderåbning).

Moderne digitalkameraer i professionel klasse kan klare det.

Det er godt nok med alt det udstyr. Jeg må indrømme at tiden er løbet fra det. Det er selvfølgelig en fornøjelse at fremkalde sine negativer selv og lave kæmpeforstørrelser i sit eget mørkekammer, men de moderne digitalkameraer gør det hurtigere og billigere, men ikke bedre.

Jeg har et lille billigt et fra ALDI. Det laver fortrinlige farvebilleder i op til 18x24 - hvad skal man med mere.

Det er stadig sådan, at et negativ har en 50 gange større opløsning end digitalkameraet kan præstere. Til hjemmesidebrug, familliefotos og så videre er det lille digitalkamera dog suverænt. Det er lige til at have det i lommen. Det er altid skudklart. Du har mange flere indstillingsmuligheder, du kan se resultatet med det samme og lave brølere om. Du kan have næsten op til 1.000 optagelser på et hukommelseskort. Du kan også optage små videosekvenser med det og du kan lave lydkommentarer til dine billeder. Du kan lave perfekte panoramoptagelser og så videre ....

men den indbyggede flash er det rene shit !

Farvetest

Farvetest gradueret

 

(foto: seidel - copyright)

Skal - skal ikke ! Toupe-Børge.

Min viv - malerinden, kunstkenderen og religions- og kirkekenderen Kirsten - Amatørhistorikeren, H.C.A. eksperten, eventyrfortælleren og  kongehuskenderen Arne. Det skåler vi på og det er ikke alt vi sådan tyller ned - vel?

En nyere udgave af Contaflex kopien. Du får ikke noget bedre til prisen.

Og her har du originalen. Der er lige en prisforskel på 125.000 kr. Og der her er endda uden indbygget belysningsmåler.

Zeiss Ikon - Contax II a

Verdens første spejlreflekskamera. Det er Ihagee i Dresden der har produceret det og det er udstyret med et Carl Zeiss Tessar objektiv 2,8/50 - det er et helt unikt objektiv.

Dets største kvalitet er at skarphedsdybden er ganske ringe - der er stort set kun skarpt på nøjagtig den afstand man har indstillet - så med fuld blænderåbning opnår man eksempelvis ved potrætoptagelser, at baggrunden flyder i ringe der giver en helt fantastisk ro i billedet og ikke overgås af noget som helst andet.

Hvis man vender objektivet - eksempelvis på ældre folde-ud kameraer opnår man den halve brændvidde og med mellemringe kan det anvendes til makrooptagelser. Objektivet blev beregnet i hånden og der indgår en unik "luftlinse" i konstruktionen. Det tog 200 matematikere omkring 5 år sammen med omkring 20 ingeniører at konstruere det og fremstille det optiske glas.

Det blev lanceret omkring 1905 af Carl Zeiss i Jena - verdens første medarbejderejede og kollektivt styrede virksomhed.

Der er stadig gældende patentrettigheder på verdensplan. Det er også det første objektiv i verden hvor man indførte coating. Her ved indgås refleksioner i objektivglasset så man undgår "falske" spejlinger på negativet, idet lyset kan "kastes rundt i kamerahuset" og ødelægge opløsningen og billedkontrasten, nu opnår man ved coatingen, at lyset kastes tilbage i overgangen mellem luft og linse.

Jeg skal lige have scannet den originale kvittering fra købet af fotoapparet på det fra Kongsbak & Cohn på strøget.

Det kostede flere månedslønninger. Regningen er fra den 5. juli 1954 og lyder på 1.681,95 kr. Jeg har fået det forærende af en ven af huset til min samling - tak Carl. Det er nu en model VX. Ulykkeligvis har det været opbevaret forkert i en lade og er derfor defekt, idet spejlet er delvist ødelagt og prismet har set sine bedste dage, men det betyder intet i min samling. Det er i original papkasse med tilhørende vejledninger og udstyrskataloger. Det er en ren antik klassiker.

Her mit Contessamat LK med Carl Zeiss Tessar.

Det er et småbilledkamera i topklasse. Det er dog en gammeldags blitzfod, men jeg bruger en lille indsatsfod med kontaktledning. Apparatet er med automatik - og den virker hver gang. Først fra 1953 fik Carl Zeiss virksomheden i Jena og i Dresden ret til atter at anvende navnet Zeiss Ikon. Indtil da havde man kaldt sig Pentacon. Det der med navnet Ikon stammer fra slutningen af 1920erne hvor Zeiss opkøbte 5 fotoapparatfabrikanter i Tyskland, så man kunne sikre sig afsætning af sin optik.

Det er optikken, der giver det her kamera klasse. Man kan indstille det på AUTO - så indstiller det selv eksponeringen.

Det er dog lidt dumt for så ved man ikke hvad man får af blænde og lukkertid. Der er ikke indbygget afstandsmåler.

Desværre har mit etui en skade i låget.

Zeiss Ikon - Contessa LBE

Den billige konica.

Den runde ring der ligner en bitavle er belysningsmåleren. Den bedste måde at måle på er at måle det lys der kommer ind gennem optikken. Det kan man kun med spejlreflekskameraer. I praksis kan man klare sig med en løs håndholdt måler og kan måle det lys der reflekteres fra ens håndflade, når hånden anbringes på samme måde i forhold til lyset, som det motiv der skal fotograferes. Man skal altid belyse efter skyggerne (det vil sige de mørkeste partier i motivet) ellers får man ingen detailler med her i billedet. Skal man optage direkte mod lyset - det vil sige såkaldte modlysbilleder er man nødt til at korrigere herfor ved at belyse dobbelt så lang tid som måleren angiver. I tåge og dis gør man det modsatte. Efterhånden bliver man så trænet, at man kan faktisk kan sige, hvad måleren vil vise.

Her et lille råd. Vil du tage billeder om aftenen og om natten med et moderne digitalkamera - så husk lige at slå den indbyggede flash fra. Den gør ingen gavn overhovedet, men narrer automatikken så du bare får nogle knaldsorte billeder uden detailler. Jeg har tit når jeg har gået rundt i Prag om aftenen ikke kunnet dy mig for at gå hen til unge og kønne piger, der gerne ville fotografere borgen eller rådhuspladsen eller noget andet i nattebelysning og få stemningen med og fortalt dem, hvilken fejl de gør. De er blevet lykkelige for det gode råd og jeg har fået aftenen reddet med hyggeligt og kønt selskab. Jeg har naturligvis også forsøgt at give rådet til andre, men må desværre konstatere, at ikke alle er lige villige til at modtage råd.

Den dyre udgave og den kommer også på næste billede.

Konica - Konica EE-Matic

Her bor Arne - det er for din skyld jeg har sat billedet på. Jeg kan se din ydmyge bolig klart og tydeligt.

I øvrigt tak for det store bogværk om H.C.A. du forærede mig.

Familiefoto

Familiefoto

Man kan købe et kilo for en krones penge i Tjekkiet.

Det er Laika og ikke Laila - Annitta.

Skal vi lige have lidt kirsebærlikør med hjem?

(foto: P. O. Seidel)

Webmaster som ung med hår på hovedet. Han har lige købt optik i Hannover og er nu taget til Østtyskland via checkpoint A - Helmstedt og tager billeder af jerntæppet set fra østsiden.

Folk står på stilladser og kommunikerer med hinanden over denne idiotiske grænsemur. Det er familiemedlemmer der er blevet skilt fra hinanden, fordi de er kommet i klemme mellem to politiske systemer.

Vi kunne aldrig få hele vor østtyske familie til Danmark på en gang. Enten var det manden der måtte rejse eller konen - aldrig begge samtidig.

Det var en fotoforretning i Hannover, der åbnede og der var et åbningstilbud til de første 3 kunder. Jeg var der som nr. 1 og købte et helt optiksæt til mit 35 mm kamera for en brøkdel af markedsprisen og fik kage og portvin og flag og balloner og nogle gaver og blev fotograferet til Hannoverrische.

Her er det min rejsekammerat, der lige har snuppet et billede af mig med min nye supertele - jeg står flere hundrede meter fra ham og må skrige instruktionerne til ham. Det klarede du meget godt Doktor Mathiesen.

Det var et forfærdeligt regnvejr - det regner altid i Harzbjergene - noget så forskrækkeligt og så er der Donner und Blitz over Brocken. Tag aldrig på camping der. Jeg ved godt, at I ikke kan lide at høre det Wolfgang, Sonja, Tina, Thomas, Karl-Heinz og Britta, men det er sandheden. Så er der også hekse på egnen - det gør det ikke bedre. Der er selvfølgelig dejligt i Werningerrode og i Helmstedt, men alligevel. Jeg driller bare.

Mit motorlogo